×

Schrijven

Schrijf je graag verhalen of gedichten en wil je je pen verder aanscherpen? Heb je een hoofd vol verhaalideeën, maar weet je niet goed hoe ze op papier te krijgen? Dan is de opleiding 'Schrijven' vermoedelijk iets voor jou!

Wat mag je verwachten? 


Basistraject- 3 jaar   

Je experimenteert met verschillende literaire stijlen en vormen. De nadruk ligt hierbij op schrijfplezier en schrijfdurf. 

Je maakt kennis met de klassieke principes van dramatische verhaalopbouw. 

Doorheen de diverse schrijfopdrachten ga je op zoek naar je eigen stem: welke thema's en stijlen boeien je op dit moment het meest? 

De onderbouwde en constructieve feedback op je teksten zorgt ervoor dat je week na week progressie maakt. 

Je krijgt tools aangereikt om te reflecteren over je eigen schrijfproces en pennenvruchten. 

In functie van je eigen schrijfwerk analyseren en bestuderen we (aspecten van) romans, poëzie, theaterteksten en films. 

Aan het einde van elk schooljaar stel je uit de gemaakte opdrachten een portfolio samen dat een beeld geeft van waar je op dat moment staat als schrijver. 


Vervolgtraject proza, poëzie, scenario, literaire non-fictie - 3 jaar  

Je verdiept je in één van de volgende opties: proza, poëzie, scenario, literaire non-fictie.  

Je verruimt je kennis en verfijnt je beheersing van de narratieve technieken eigen aan de gekozen optie en verkent ook de postklassieke narratologie. 

Je werkt aan een of meerdere projecten die vertrekken vanuit je eigen artistieke nieuwsgierigheid.  

De lessen leveren je theoretische achtergronden die nuttig zijn voor jouw specifieke project(en). Daarnaast krijg je ook aanzetten om gericht research te doen voor je project en ontvang je telkens onderbouwde en constructieve feedback waarmee je verder aan de slag kan.  

Een reeks lezingen, workshops en voorstellingen geeft extra prikkels aan je artistiek onderzoek en laat je ook kennismaken met meer praktische aspecten van het schrijversvak  (Welke fora en podia zijn er voor schrijvers? Hoe contacteer je een uitgeverij, literair tijdschrift, filmproducent? Hoe zit het auteursrecht voor schrijvers in elkaar? Etc.)   


De opleiding 'Schrijven' is er voor iedereen vanaf 15 jaar. Een vooropleiding 'Woord' is niet noodzakelijk.

Praktische informatie

Misschien interesseert dit je ook...

Woordatelier

Wie 8 jaar is, kan starten in het woordatelier. Hier krijg je een brede basisopleiding. Op een speelse manier verwerf je een juiste uitspraak.

Lees verder

Dominoklas

“Ieder kind is een kunstenaar, de moeilijkheid is er een te blijven als je groter wordt”, een uitspraak van niemand minder dan Pablo Picasso.

Lees verder

Woordlab

Vanaf de 3de graad kan je instappen in het vak woordlab. De basisvaardigheden van de woordkunst worden hier op een veelzijdige manier uitgediept. Je verbeelding en fantasie worden gestimuleerd.

Lees verder

Verteltheater/Woordstudio

In verteltheater kom je te weten hoe je het publiek kan raken met een verhaal.

Lees verder

Speltheater/Dramastudio

In het speltheater leer je jezelf expressief uitdrukken in een rol. Je kruipt als het ware in de huid van iemand anders en leert samenspelen.

Lees verder

Dramalab

In de 4e graad wordt het vak dramalab aangeboden. Je ontdekt de rijke wereld van literatuur en theater. Je gaat dieper in op stijl, symboliek, personageopbouw,… .

Lees verder

Schrijven

Schrijf je graag verhalen of gedichten en wil je je pen verder aanscherpen? Heb je een hoofd vol verhaalideeën, maar weet je niet goed hoe ze op papier te krijgen? Dan is de opleiding 'Schrijven' vermoedelijk iets voor jou! Wat mag je verwachten?  Lees verder